ASI294 Cooled Camera--all imaging is mono

ASI's Range of Specialised CMOS camera's

Moderators: Sam, Sean.Wang

Post Reply
gwzapo
Posts: 2
Joined: Wed Jan 23, 2019 6:59 am

ASI294 Cooled Camera--all imaging is mono

Post by gwzapo » Wed Jan 23, 2019 7:18 am

More often than not, with this camera, I cannot get color imaging out of it. I've read about pipp, the RGGB settings for this camera, but I can't figure out any sure way to get color out of this camera and looking for help.

Thanks,

Gary Zapotoczny

User avatar
chad
Posts: 527
Joined: Thu Feb 09, 2017 4:58 am

Re: ASI294 Cooled Camera--all imaging is mono

Post by chad » Thu Jan 24, 2019 2:02 am

Hi Gary,
I think you should check the image's format. If it is saved without debayer, mono is usual.
Thanks
Chad
ZWO Driver Engineer
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

gwzapo
Posts: 2
Joined: Wed Jan 23, 2019 6:59 am

Re: ASI294 Cooled Camera--all imaging is mono

Post by gwzapo » Thu Jan 24, 2019 2:31 am

Hello Chad,

Thank you for taking on my question and issue. I am using Sharpcap 3.2. I also have An ASI224 color camera that gives me no issues with color. What settings can I choose to ensure debayering. I don't see anything in sharpcap. I've used pipp, AS3!, but none of my imaging shows color, even though the camera settings text file shows im using color. Here is one example of my text file I receive:

Temperature=-14.8
Cooler Power=38
Target Temperature=-15
Cooler=On
Auto Exp Max Gain=332
Auto Exp Max Exp M S=1
Auto Exp Target Brightness=50
Mono Bin=Off
Banding Threshold=35
Banding Suppression=0
Apply Flat=None
Subtract Dark=None
#Black Point
Display Black Point=0
#MidTone Point
Display MidTone Point=0.5
#White Point
Display White Point=1
TimeStamp=2019-01-21T03:57:21.5766241Z
SharpCapVersion=3.2.5892.0

User avatar
chad
Posts: 527
Joined: Thu Feb 09, 2017 4:58 am

Re: ASI294 Cooled Camera--all imaging is mono

Post by chad » Thu Jan 24, 2019 5:32 am

Hi Gary,
Can you take a screen shot with SharpCap? And upload it as a attachment.
Maybe we can find something. For your current settings, it is fine. But most of them does not affect the color.
Thanks
Chad
ZWO Driver Engineer
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

Rogava
Posts: 1
Joined: Fri Feb 08, 2019 10:50 am

Re: ASI294 Cooled Camera--all imaging is mono

Post by Rogava » Fri Feb 08, 2019 12:24 pm

Hello.
I have the same problem. When i take the picture with ASICAP or APT through ASCOM, i see the picture with colour, but when i want to read the .fit archive with another program to process i see the image in mono and wihtout debayericed. What settings can I choose to ensure debayering?
Thank you.

User avatar
chad
Posts: 527
Joined: Thu Feb 09, 2017 4:58 am

Re: ASI294 Cooled Camera--all imaging is mono

Post by chad » Tue Feb 12, 2019 7:00 am

Hi,
Usually, we use fit file to save the original file, it does not include the color. So if you want to save the color, you should convert it, after that, save it again.
Thanks
Chad
ZWO Driver Engineer
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

Post Reply