ioptron ieq 30 pro connection problem

Astrophotography has never been easier

Moderators: yang, Sam, lancer jiang, Ji.zwo

Post Reply
bodiebell1957
Posts: 5
Joined: Wed Jan 02, 2019 6:26 am

ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by bodiebell1957 » Wed Jan 09, 2019 6:38 am

My ASIAIR is connecting well to my cameras ( ASI 107 Pro and ASI 174 Mini) and control functions are fine but the unit does not recognize my mount. It does not appear in the drop-down menu- only Meade mounts show up there. I am connecting with a USB to serial connector, then a serial to RS32 cable to the mount. Any suggestions?

Chuckwagon
Posts: 22
Joined: Tue Dec 04, 2018 3:52 pm

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by Chuckwagon » Wed Jan 09, 2019 8:58 am

Have you verified that you can connect to the mount directly using your cables, without the asiair? Do you need to load an ascom driver for that mount? Just taking a guess. Good luck. :)

HDastro
Posts: 20
Joined: Sat Dec 15, 2018 4:35 pm

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by HDastro » Wed Jan 09, 2019 6:08 pm

"It does not appear in the drop-down menu- only Meade mounts show up there."................

My Skywatcher Synscan appears in the drop down, are you sure you are sliding the slider all the way down far enough, or does the drop down menu STOP with Meade as the only choices?

HDastro
Posts: 20
Joined: Sat Dec 15, 2018 4:35 pm

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by HDastro » Wed Jan 09, 2019 6:12 pm

Just looked at the compatability list posted here for mounts supported by INDI:

https://indilib.org/devices/telescopes/ioptron.html

Have a look see.

bodiebell1957
Posts: 5
Joined: Wed Jan 02, 2019 6:26 am

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by bodiebell1957 » Sat Jan 12, 2019 6:06 am

Thanks for the replies!
Yes, the drop down menu stops at the end of the Meade products.
The ioptron mount is listed in the INDI list, so does that mean that the driver already exists in the ASIAIR or do I have to load it somehow?
Thanks again for helping!

HDastro
Posts: 20
Joined: Sat Dec 15, 2018 4:35 pm

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by HDastro » Sat Jan 12, 2019 8:54 pm

When I look at the section TELESCOPE in the Asiair, I see an ioptron IEQ30. When I choose it it allows me to choose Serial connection or Wifi

Do you see that also. Can you post a screenshot of your choices for the ioptron mounts as I see multiple choices.

HDastro
Posts: 20
Joined: Sat Dec 15, 2018 4:35 pm

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by HDastro » Sat Jan 12, 2019 9:05 pm

BTW, I just looked at the number of possible iOptron mounts and counted approx. 10 possible models.

If you have no iOptron mounts as choices possible, suggest you contact ZWO Support.

Good luck

HDastro
Posts: 20
Joined: Sat Dec 15, 2018 4:35 pm

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by HDastro » Sat Jan 12, 2019 9:50 pm

One last thing, I assume you are using the latest version of ASIair app? Not sure if the mounts were in there prior to V 1.0.8 as I only purchased the ASIair 1 month ago and downloaded the V1.0.8 from Google Play store for Android

User avatar
FredP
Posts: 2
Joined: Sat Oct 27, 2018 1:55 am
Location: Detroit, MI

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by FredP » Mon Feb 04, 2019 1:31 am

use ioptron ieq45 pro from the drop down
USA Michigan
iPad pro
Ioptron ieq30
asi071MC-C
asi174MM
asi174MC-cool
asi290MC
EFW 7
rigel focus
wo gt71
at-rc6

bodiebell1957
Posts: 5
Joined: Wed Jan 02, 2019 6:26 am

Re: ioptron ieq 30 pro connection problem

Post by bodiebell1957 » Sat Mar 02, 2019 8:31 am

Thanks, Fred P!
That was the ticket!
I guess the ieq 30 pro is more like the ieq 45 pro than the ieq 30!
Anyway, works great now!
Fantastic to sit in my warm house in Alaska and let my equipment shiver out there in the cold!
Thanks again!
OB

Post Reply