ASI 1600 Pro Pattern Noise

ASI's Range of Specialised CMOS camera's

Moderators: Sam, Sean.Wang

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby sprinklestudios » Fri Jan 05, 2018 3:13 pm

Sam wrote:we suspect this is a hardware issue, please contact us through email and we will provide RMA


I was hoping you wouldn't say that. I am leaving on a 9 day astrophotography trip next week. I think I will take the camera with me for some more testing before I do any returns on it. Here are some images that show what I am seeing.

The images are made up of 45 images each at 60s for the RGB and 30 at 300s for the Ha. The screenshot shows each image and a 100% view to the right of each one. The Ha doesn't seem to be as bad, but I think that the nebulosity hides it more. It is definitely there still.

The Bias and Dark frames do not seem to be that different to me.
Attachments
ASI1600MM Pro test 1.jpg
ASI1600MM Pro test 2.jpg
sprinklestudios
 
Posts: 5
Joined: Wed Feb 10, 2016 7:27 pm

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby anedialkov » Sat Jan 06, 2018 7:05 pm

Hello Sam. I also bought ASI 1600 MM Pro around the end of november directly from you (order 8660) and wonder if mine is also affected. Weather is bad here in Bulgaria so i doubt that i will have a chance for proper test before spring. If there is a way to see if my camera is affected by the problem via remote session or by sending you darks and/or bias frames please tell me. I sent you mail yesterday regarding that but have still not received a reply. As i bought it directly from you returning for RMA (if needed) can take quite a long time and i don't want to see the problem in a few months just before the start of active observing season here. Here are links to a master bias created by 100 frames of 0.4 second each at gain 76 and temp -15 deg. I also attach master dark from 20x5 min darks at the same gain and temperature like the bias. Dark is not calibrated with the bias.

https://drive.google.com/file/d/1evz5RE ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1M6IxqU ... sp=sharing
anedialkov
 
Posts: 1
Joined: Sat Jan 06, 2018 6:52 pm

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby chad » Mon Jan 08, 2018 1:42 am

Hi all,
Sorry for this issue.
For this problems, Remote control checking does not work very well, We need your original image that you think is problematic.
So if you send email to us, please indicate the problem of the image, as well as the link to the original image (instead of the attachment, the original image is usually large, and we may not receive the attachment). Even better if you can tell the setting.
After this, if we need check something by remote control, we will email you.
Thanks
chad
ZWO Driver Engineer
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China
User avatar
chad
 
Posts: 278
Joined: Thu Feb 09, 2017 4:58 am

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby ryoasai74 » Tue Jan 30, 2018 1:14 pm

I purchased ASI1600MM pro in mid November last year, and unfortunately my camera has exactly the same noise issue.
EA8519B3-A564-43D9-AD37-B3668A535E68.jpeg

As I’m still a beginner and it’s my first cold CMOS camera, I thought that was caused by my bad calibration or light pollution but the noise is found to be a hardware defect.
I emailed zwo support and Sean and Sam replied quickly and I already returned the camera for repair.

Though, I have been struggling hard to reduce noise with pixinsight cosmetics correction and mask post processing. For bright objects I could still get decent images.
https://instagram.com/p/Bd40ikbBXV4/


But I can’t wait to see the results with the repaired camera. :)
ryoasai74
 
Posts: 3
Joined: Fri Jan 26, 2018 11:13 pm

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby jbarabas » Sun Feb 11, 2018 4:01 pm

ryoasai74 wrote:I purchased ASI1600MM pro in mid November last year, and unfortunately my camera has exactly the same noise issue.
EA8519B3-A564-43D9-AD37-B3668A535E68.jpeg

As I’m still a beginner and it’s my first cold CMOS camera, I thought that was caused by my bad calibration or light pollution but the noise is found to be a hardware defect.
I emailed zwo support and Sean and Sam replied quickly and I already returned the camera for repair.

Though, I have been struggling hard to reduce noise with pixinsight cosmetics correction and mask post processing. For bright objects I could still get decent images.
https://instagram.com/p/Bd40ikbBXV4/


But I can’t wait to see the results with the repaired camera. :)


Hi,

Did you get your replacement camera already ? I am very curious to see the results of the new one !
jbarabas
 
Posts: 6
Joined: Sat Feb 18, 2017 11:57 am

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby ryoasai74 » Fri Feb 16, 2018 5:24 pm

I am very curious to see the results of the new one !


So am I!
Yes, they repaired my camera and I’ve already received it as I posted to Instagram. But I caught flu this week and weather doesn’t cooperate.

As long as I quickly check the image indoor the horizontal banging with so many cold pixels are fixed, but I still need to check with star lights. I will update as soon as I can get a new image.

It seems like that significant number of users are affected by this defect and I found some announcements from my local, Japanese dealers but no official remarks from ZWO? I wonder if this should deserve recall.
ryoasai74
 
Posts: 3
Joined: Fri Jan 26, 2018 11:13 pm

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby Sam » Sat Feb 17, 2018 4:36 am

ryoasai74 wrote:
So am I!
Yes, they repaired my camera and I’ve already received it as I posted to Instagram. But I caught flu this week and weather doesn’t cooperate.

As long as I quickly check the image indoor the horizontal banging with so many cold pixels are fixed, but I still need to check with star lights. I will update as soon as I can get a new image.

It seems like that significant number of users are affected by this defect and I found some announcements from my local, Japanese dealers but no official remarks from ZWO? I wonder if this should deserve recall.


this is a random problem with our first batch of 1600 Pro
not every camera suffer from this issue
so we can only try to help if customer found his camera has this problem
ZWO Founder
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China
User avatar
Sam
 
Posts: 2566
Joined: Thu Feb 21, 2013 2:51 am

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby ryoasai74 » Wed Feb 21, 2018 11:08 pm

I verified the noise problem is completely fixed!
The difference is day and night! Thank you.

https://instagram.com/p/BfefVVWhRVl/
ryoasai74
 
Posts: 3
Joined: Fri Jan 26, 2018 11:13 pm

Re: ASI 1600 Pro Pattern Noise

Postby jbarabas » Thu Feb 22, 2018 3:25 pm

ryoasai74 wrote:I verified the noise problem is completely fixed!
The difference is day and night! Thank you.

https://instagram.com/p/BfefVVWhRVl/


That's terrific news, thaks for reporting back ! My 1600MM Pro with the same issue is now on the way for replacement,

Clear skies,
Janos
jbarabas
 
Posts: 6
Joined: Sat Feb 18, 2017 11:57 am

Previous

Return to Cameras

Who is online

Users browsing this forum: hansheiser and 4 guests