ASI094MC Pro frustrations

ASI's Range of Specialised CMOS camera's

Moderators: Sam, Sean.Wang

ASI094MC Pro frustrations

Postby gobleb » Tue Dec 19, 2017 5:40 pm

I just got my new ASI094MC 2 weeks ago and I really want to love it but I haven't been able to get a decent picture out of it. I upgraded from my DSLR (Canon 5D II) which I no issues using on my RASA.

I guess it is my inexperience or lack of knowledge with the capture applications I now have to use. I have tried FireCaputre, SharpCap, and APT. They all have pluses and minuses. I have kinda stuck with FireCapture since that seem the most intuitive to me. Starting with all the defaults Gain=350, Exposure= 10Sec. My light images turn out well exposed but flat and dark images turn everything to crap. The Darks are adding a crazy amount of noise and the flats only take out a portion of the vignetting. I can get and OK picture by cropping out everything but the very center but it is still very noisy.

Has anyone out there in ZWO land had similar experiences? I run into the problem that there are not to many RASA's out there as well as the camera being so new. Any advise would be appreciated.
gobleb
 
Posts: 8
Joined: Tue Dec 19, 2017 5:19 pm

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby Sam » Wed Dec 20, 2017 7:18 am

can you post any image?
you'd better choose tool like MDL or SGP for deep sky imaging

I am not sure RASA support full frame sensor
ZWO Founder
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China
User avatar
Sam
 
Posts: 2546
Joined: Thu Feb 21, 2013 2:51 am

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby einari » Wed Dec 20, 2017 1:30 pm

"43.3 mm optimized image circle maintains pinpoint stars to the far corners of even the largest astroimaging sensors, while the usable field extends even further to 52 mm for larger format sensors."
einari
 
Posts: 110
Joined: Mon Aug 01, 2016 3:51 pm

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby gobleb » Fri Dec 22, 2017 12:14 am

Sam wrote:can you post any image?
you'd better choose tool like MDL or SGP for deep sky imaging

I am not sure RASA support full frame sensor



OK my 11" RASA has a 279mm aperture which is more than capable of handling a full frame sensor. The RASA was specifically developed to support the larger sensors and is a dedicated astrophotography scope.

https://www.celestron.com/products/rowe ... astrograph

Here is a picture I got from the camera using proper darks, flats and lights combined in pixinsight and only having the automatic background extraction done on it.
Attachments
Screen shot.JPG
gobleb
 
Posts: 8
Joined: Tue Dec 19, 2017 5:19 pm

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby Sam » Fri Dec 22, 2017 4:05 am

it looks like some reflect happen on your optics
but I am sure your camera works well if you can see the image

I don't have much experience with RASA, maybe somebody else can help
ZWO Founder
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China
User avatar
Sam
 
Posts: 2546
Joined: Thu Feb 21, 2013 2:51 am

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby gobleb » Tue Jan 09, 2018 8:52 pm

Looks like the issue was the supplied adapters from ZWO. Since the image chip is so large there is a very small focus cone coming out of the RASA. I had to buy an additional adapter plate for my RASA (S70 68mm) and run S70 through the 38mm of back focus then step down to the M54 for the camera. Had to also get a variable adapter to be able to dial in the precise back focus distance.

After getting everything up and running I lost the skies. To top it off my CGEM-DX mount broke and is currently getting repaired at Celestron. I will post the end product when it comes back in a few weeks.

Seems like the larger adapters should be available through ZWO especially for the larger sensors.
gobleb
 
Posts: 8
Joined: Tue Dec 19, 2017 5:19 pm

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby AL Bates » Wed Jan 10, 2018 4:56 am

Have you tried stacking a few light frames.? (only light frames)
AL Bates
 
Posts: 52
Joined: Mon Aug 08, 2016 3:08 am

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby MoonPrince » Wed Jan 10, 2018 11:06 am

According to your description, I think the adapters need to reduce reflections by some way.
ZWO | Product Manager
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

motto:
Don't face one's fate, can't be a real man;
Don't know manners, can't be gentle;
Don't know meaning behind the words, can't understand man's heart.
User avatar
MoonPrince
 
Posts: 98
Joined: Fri Mar 10, 2017 3:53 am

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby gobleb » Fri Jan 12, 2018 5:55 pm

AL Bates wrote:Have you tried stacking a few light frames.? (only light frames)



I have tried lights only from 2 -20 with without darks, flats, and bias. Nothing seemd to fix it. I hooked up with a guy in Florida that has the exact setup. He had the same issue that I had. He contracted Starzonia to build a custom adapter from the RASA to the ASI094. I just ordered one so I should be able to give a report later this week, weather allowing.

It just amazes that no one else had these issues. I know the RASA's are few between but are out there.
gobleb
 
Posts: 8
Joined: Tue Dec 19, 2017 5:19 pm

Re: ASI094MC Pro frustrations

Postby Peregrine » Tue Jan 16, 2018 4:03 am

I'm using a hyperstar on an 11" edge, with Baader UFC parts to get to the correct backfocus number for an 094. I just got the camera a few days ago, and have only been checking operation so have not done any calibration steps yet. My subs so far have been very good, even without any preprocessing. If Dean is making a custom adapter for you, I think it may well solve your problem, since from your jpg it's clear the camera is working. Please post back here when you get to that point.
Peregrine
 
Posts: 25
Joined: Wed Sep 13, 2017 5:30 pm
Location: Scottsdale, AZ

Next

Return to Cameras

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests