ZWO 294 PRO AND ASIAIR

ASI's Range of Specialised CMOS camera's

Moderator: Sam

Post Reply
Astrogaby
Posts: 18
Joined: Wed Nov 30, 2016 3:22 pm

ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Astrogaby » Sat Jul 25, 2020 11:22 pm

Hi all,
I have developed issues lately. Last night and tonight. Last night my ASIAIR pro kept disconnecting and giving me errors in connection. I managed 2 long 10min exposures before I had to give up trying to reconnect.
Today I checked all and connections were ok, Run camera tried mount as far as I could go in daylight.
Tonight all started well, polar aligned , plate solved etc. Went to focus , focuser (EAF) not connected and unable to focus. Rebooted everything and this time 294mc would not cool also EAF NOT available.
I have an ASIAIR original that's worked great in the past swapped it for pro.
No connection issues but EAF and cooler on 294mc not working.
Need some advice on what to do next!
Tomorrow I am going to try all equipment on pc.
Also today I updated EAF just in case it was the problem. It has been asking for firmware upgrade.
Best regards and in need of help
Gabriel

Update
Camera now cooling.
EAF powered up but not responding to ASIAIR or PC ASICAP.
On connecting to pc it does not appear on Device Manager as HID. Tried several usb cables.
This happened when update 3.1.9!
The camera cooling failure was due to faulty power cable. Replaced and working well. Could have been cause of disconnections?
Is the EAF repairable? Or do I need replacement.
Regards
Gaby

User avatar
Support@ZWO
Posts: 851
Joined: Mon Apr 24, 2017 10:08 am

Re: ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Support@ZWO » Mon Jul 27, 2020 8:20 am

Hi Gaby, please check the max step and zero position of the EAF and make sure they are set correctly.
Location:lon=120.6 lat=31.3
Suzhou China

Astrogaby
Posts: 18
Joined: Wed Nov 30, 2016 3:22 pm

Re: ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Astrogaby » Mon Jul 27, 2020 11:30 am

Will do. Let you know how I get on.
Thanks
Gaby

Astrogaby
Posts: 18
Joined: Wed Nov 30, 2016 3:22 pm

Re: ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Astrogaby » Mon Jul 27, 2020 11:49 am

Hi
Unable to connect to EAF to bring up it's settings box. Either in Air or pc.
Regards
Gaby

Astrogaby
Posts: 18
Joined: Wed Nov 30, 2016 3:22 pm

Re: ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Astrogaby » Tue Jul 28, 2020 10:56 pm

Hi Sam
Any further options before I dismount the EAF and mail for repair. Please let me know where to send.
Regards
Gaby

User avatar
Support@ZWO
Posts: 851
Joined: Mon Apr 24, 2017 10:08 am

Re: ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Support@ZWO » Wed Jul 29, 2020 7:21 am

Hi Gaby, did you connect the EAF directly to the PC and did not use the hub? Please try refreshing the firmware again and set the max step again.
Location:lon=120.6 lat=31.3
Suzhou China

Astrogaby
Posts: 18
Joined: Wed Nov 30, 2016 3:22 pm

Re: ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Astrogaby » Thu Jul 30, 2020 2:55 pm

Updated all drivers and reconnected to pc. It picked up EAF. FW update redone and all is now working.
Thanks for all the help. Problem sorted. I have ordered another EAF AS SPARE! Lesson learned.
Thanks
Gaby

User avatar
Support@ZWO
Posts: 851
Joined: Mon Apr 24, 2017 10:08 am

Re: ZWO 294 PRO AND ASIAIR

Post by Support@ZWO » Sun Aug 02, 2020 6:29 am

Hi Gaby, glad to know the problem solved.:)
Location:lon=120.6 lat=31.3
Suzhou China

Post Reply