ASI 294MC Pro dropped frames

ASI's Range of Specialised CMOS camera's

Moderators: Sam, Sean.Wang

donstim
Posts: 14
Joined: Wed Oct 09, 2019 6:12 pm

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by donstim » Mon Nov 04, 2019 9:19 pm

To add to the above, I did the following testing today inside a warm house:

I put the camera in a small ice chest with an ice pack and turned on the cooler. Took a while, but it finally started dropping frame information. Took the camera out and let it warm up and it quickly resumed normal operation. Tried to repeat this, but it ran for quite a while with no problems. Noticed that although the camera sensor temp was indicating -15 C, the camera body was very warm.

I then put the camera in the refrigerator's freezer for about half an hour. The camera's body was very cold to the touch (like it gets when I'm outside observing at night at this time of year) and there was noticeable moisture on it. Plugged it in and the frame dropping problem was there. Left it plugged in while it warmed up and after a bit, it started working normally. Turned the cooler on and put it in the ice chest, but it's still to warm for the camera sensor to get to the target temp of -15 C (e.g., now indicating -10.5 C with the cooler at 100%). Also, camera body is pretty warm. No dropped frames.

I am now wondering if the problem is dew or dew+temperature related. The 2 recent nights when it worked fine were pretty dry -- no dew issues. Last night and the other previous night where the camera had major problems were not quite as cold, but there was a lot of dew.

Katherine.Tsai
Posts: 279
Joined: Fri Dec 07, 2018 10:24 am

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by Katherine.Tsai » Wed Nov 06, 2019 8:23 am

Hi Donstim,
Could you upload a picture to show the dropped fps?
And please pay attention to the ambient temperature, we guarantee the camera work normally in temperature above -5C.
If it always dropped all the frames, I think it need to be sent back for repair.

donstim
Posts: 14
Joined: Wed Oct 09, 2019 6:12 pm

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by donstim » Wed Nov 06, 2019 9:59 pm

Hi Katherine,

Here are screenshots from both SharpCap and ASICAP showing the problen. You can see as I described it in an earlier post, SharpCap says it is dropping frames, but ASICAP is showing that the camera is not even sending any frames. I have included multiple screenshots so you can see all the menu selections on the right side.

I am still open to your previous invitation for you to operate the camera through my computer if that would still be of interest to you. The camera is now acting up again more than it is working, so I am pretty sure you would be able to see the issue.

The ambient temperatures here have not gotten below about +4C here while I am out observing.

Don
2019-11-06 (1).png
2019-11-06 (2).png
2019-11-06 (3).png

donstim
Posts: 14
Joined: Wed Oct 09, 2019 6:12 pm

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by donstim » Wed Nov 06, 2019 10:00 pm

2019-11-06 (4).png
2019-11-06 (5).png
2 more....

Katherine.Tsai
Posts: 279
Joined: Fri Dec 07, 2018 10:24 am

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by Katherine.Tsai » Thu Nov 07, 2019 8:03 am

Hi Don,
Sorry to tell you the camera need to be sent back for repair.
If you buy it from a dealer, you can contact the dealer.
If you buy it from ZWO website you can send it back to ZWO directly.
And send an email to support@zwoptical.com and add a note: ZWO's Katherine checked, 294 dropped frames in cold environment.

donstim
Posts: 14
Joined: Wed Oct 09, 2019 6:12 pm

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by donstim » Thu Nov 07, 2019 9:34 am

Hi Katherine,
Thank you for your message. I kind of figured that would be what I would have to do. I have already contacted the dealer I bought it from, and they said they would handle it.
Don

Katherine.Tsai
Posts: 279
Joined: Fri Dec 07, 2018 10:24 am

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by Katherine.Tsai » Fri Nov 08, 2019 1:28 am

Happy to know that.:)

Kerisun
Posts: 3
Joined: Tue Sep 17, 2019 10:37 am

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by Kerisun » Fri Nov 08, 2019 5:41 am

Did you change the USB cable?

donstim
Posts: 14
Joined: Wed Oct 09, 2019 6:12 pm

Re: ASI 294MC Pro dropped frames

Post by donstim » Fri Nov 08, 2019 11:21 pm

You will have your answer if you read through the thread.

Post Reply