Page 1 of 2

Can't guide with the asi air

Posted: Sun Nov 03, 2019 1:00 am
by themoeller
So I've had my air for a while now. I've attempted to guide 17 different nights and I've never had success. When guiding with phd2 and my Orion guide cam, it works great.

I've tried the 30mm and 50mm zwo Scopes and the 50mm Orion scope with the asi 290 mini.

I've entered the correct focal lengths, I set my exposure time to 3-4 seconds, gain at 80-100, I select a star, it guides for a moment, then the star is lost. Every single time.

I haven't had a successful night out since last winter with my laptop.

Help me please. I'm at wits end and ready to sell some equipment.

I just have the USB from The 290 to the 294. No st4 to the mount.

30 and 50mm zwo guide scope
72mm doublet and 127mm triplet
Asi 294 for imaging
290mini for guiding
Eq6 r pro mount

Here's a link to some screenshots of what's going on. I just spent another 4 hours outside, no luck.
https://photos.app.goo.gl/DJwD2WR37oW962ZX9

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Mon Nov 04, 2019 7:54 am
by Ji.zwo
themoeller wrote:
Sun Nov 03, 2019 1:00 am
So I've had my air for a while now. I've attempted to guide 17 different nights and I've never had success. When guiding with phd2 and my Orion guide cam, it works great.

I've tried the 30mm and 50mm zwo Scopes and the 50mm Orion scope with the asi 290 mini.

I've entered the correct focal lengths, I set my exposure time to 3-4 seconds, gain at 80-100, I select a star, it guides for a moment, then the star is lost. Every single time.

I haven't had a successful night out since last winter with my laptop.

Help me please. I'm at wits end and ready to sell some equipment.

I just have the USB from The 290 to the 294. No st4 to the mount.

30 and 50mm zwo guide scope
72mm doublet and 127mm triplet
Asi 294 for imaging
290mini for guiding
Eq6 r pro mount

Here's a link to some screenshots of what's going on. I just spent another 4 hours outside, no luck.
https://photos.app.goo.gl/DJwD2WR37oW962ZX9
Okay, I read about your screenshots, I guess the pulses are too low, please check the Guide Settings page, use higher values:
2000/1500/1500 ms.
Yes, you are right, do not use the ST4 cable to connect the Mount and the ASIAIR, just thru the SynScan HC or EQMod cable.
EQMod is recommended.

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Mon Nov 04, 2019 5:54 pm
by themoeller
They are currently set to default values, 2000ms etc.

I adjusted my aggression on the mount last night to %30 and I still couldn't guide.
I did get an excellent polar alignment and was able to get 60 sec subs.

But yeah that's night 18 no luck with this thing.

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Tue Nov 05, 2019 2:04 am
by Ji.zwo
themoeller wrote:
Mon Nov 04, 2019 5:54 pm
They are currently set to default values, 2000ms etc.

I adjusted my aggression on the mount last night to %30 and I still couldn't guide.
I did get an excellent polar alignment and was able to get 60 sec subs.

But yeah that's night 18 no luck with this thing.
Okay, one more thing we could do: do a nicer focus, make the star more round and visible - to avoid the star lost.

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Tue Nov 05, 2019 4:02 pm
by themoeller
Working on that. I'm having a really hard time getting stars in focus with any scope and the 290mini.

Guiding isn't a problem with the Orion cam and scope.

I'm starting to wonder if the cam is bad

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Wed Nov 06, 2019 5:36 am
by Ji.zwo
themoeller wrote:
Tue Nov 05, 2019 4:02 pm
Working on that. I'm having a really hard time getting stars in focus with any scope and the 290mini.

Guiding isn't a problem with the Orion cam and scope.

I'm starting to wonder if the cam is bad
Could you please check the guide scope back focus either?

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Wed Nov 06, 2019 7:28 pm
by Hagen
I will follow this discussion
It looks like I have the same problem with the Asiair connected to my Ioptron CEM 60 mount.
I bought the Asiair this summer and it worked flawlessly until ten days ago.
It seems like the RA stepper motor is speeding up and get stuck in guiding speed + 0,5x-
The dec axis motor is not affected
I do not have problem focusing the guide scope and the problem occurs even with good quality guiding stars

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Thu Nov 07, 2019 1:42 am
by themoeller
Ji.zwo wrote:
Wed Nov 06, 2019 5:36 am
themoeller wrote:
Tue Nov 05, 2019 4:02 pm
Working on that. I'm having a really hard time getting stars in focus with any scope and the 290mini.

Guiding isn't a problem with the Orion cam and scope.

I'm starting to wonder if the cam is bad
Could you please check the guide scope back focus either?
Not sure how to do this? I thought I was out of focus since I've had no luck, but I'm definitely in focus. I've tried the zwo 50mm helical focuser too. I'm using the extender for the 290mini. I'm able to get stars in focus and with good values. I tried again tonight, night 19, no luck.
Shame my skyguider pro stopped working too. Bad luck ☹️
https://photos.app.goo.gl/DJwD2WR37oW962ZX9

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Fri Nov 08, 2019 4:15 am
by Franky2019
Hello,
just try the ST4 port or the eqmod port connection for guiding. I have also trouble with guiding throuh the Synscan HC.
Best regards
Franky

Re: Can't guide with the asi air

Posted: Sat Nov 09, 2019 5:24 pm
by themoeller
I've tried the st4 cable to USB and that doesn't work with the air. The time I can make a connection is with the USB from the hand controller.

Unless you're talking about the st4 to a laptop, in that case PhD works.