ASCOM Problem

any question related to our SDK and driver

Moderators: yang, Support@ZWO

zeknoss
Posts: 14
Joined: Sun Jul 10, 2016 10:40 am
Contact:

ASCOM Problem

Post by zeknoss » Sun Oct 29, 2017 6:02 pm

Hi,
I have been having problems with ASCOM drivers on my PC. I installed ASCOM, ZWO ASCOM Drivers and ZWO drivers. But I'm getting the following error no matter what I try.

Thank you for your help.

Kind regards.
Attachments
Screenshot_1.jpg

User avatar
Support2@ZWO
Posts: 668
Joined: Thu Feb 09, 2017 4:58 am

Re: ASCOM Problem

Post by Support2@ZWO » Mon Oct 30, 2017 2:36 am

Hi,
Please check if there is a ASCOM.ASICamera2.dll file under this path :C:\Program Files (x86)\Common Files\ASCOM\Camera\ZWO。
If not, make sure the installation is correct and complete 。
Thanks
chad
ZWO Driver Engineer
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

zeknoss
Posts: 14
Joined: Sun Jul 10, 2016 10:40 am
Contact:

Re: ASCOM Problem

Post by zeknoss » Mon Oct 30, 2017 4:07 pm

chad wrote:Hi,
Please check if there is a ASCOM.ASICamera2.dll file under this path :C:\Program Files (x86)\Common Files\ASCOM\Camera\ZWO。
If not, make sure the installation is correct and complete 。
Thanks
chad
That's where the prroblem is Chad,
The files do exist. The first message says they are incompatible though...

User avatar
Sam
Posts: 2799
Joined: Thu Feb 21, 2013 2:51 am

Re: ASCOM Problem

Post by Sam » Tue Oct 31, 2017 5:36 am

maybe just reinstall the ASCOM driver?
ZWO Founder
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

zeknoss
Posts: 14
Joined: Sun Jul 10, 2016 10:40 am
Contact:

Re: ASCOM Problem

Post by zeknoss » Wed Nov 01, 2017 12:58 pm

Sam wrote:maybe just reinstall the ASCOM driver?
I uninstalled ASCOM platform, ASCOM drivers, ZWO drivers, removed the cameras from devices deleting the drivers with it then reinstalled all of them and it's still the same.

User avatar
Support2@ZWO
Posts: 668
Joined: Thu Feb 09, 2017 4:58 am

Re: ASCOM Problem

Post by Support2@ZWO » Thu Nov 02, 2017 1:45 am

Hi,
Please try this.

Start -> all softwares -> ASCOM Platform 6 -> Tools -> ASCOM Diagnostics.

In the ASCOM Diagnostics, you can get the ASCOM Version, like mine:
ASCOM Platform 6.1 SP1 - 6.1.12627

Then you can click the "ChooseDevice". It has 2 options, the first is for X64, the second is for x86. You can try both.
You will get a "Device Connection Tester" Dialog, Please select the device type as camera, then click the Choose button, Select the ASI Camera. This will help you check whether ASCOM drives and ZWO drivers are properly installed.
If you still get the error info, Please click the "Run Diagnostics" button in ASCOM Diagnostics dialog.
Then send the log to us.
Thanks
chad
ZWO Driver Engineer
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

zeknoss
Posts: 14
Joined: Sun Jul 10, 2016 10:40 am
Contact:

Re: ASCOM Problem

Post by zeknoss » Thu Nov 02, 2017 10:35 am

chad wrote:Hi,
Please try this.

Start -> all softwares -> ASCOM Platform 6 -> Tools -> ASCOM Diagnostics.

In the ASCOM Diagnostics, you can get the ASCOM Version, like mine:
ASCOM Platform 6.1 SP1 - 6.1.12627

Then you can click the "ChooseDevice". It has 2 options, the first is for X64, the second is for x86. You can try both.
You will get a "Device Connection Tester" Dialog, Please select the device type as camera, then click the Choose button, Select the ASI Camera. This will help you check whether ASCOM drives and ZWO drivers are properly installed.
If you still get the error info, Please click the "Run Diagnostics" button in ASCOM Diagnostics dialog.
Then send the log to us.
Thanks
chad
Hi Chad,
The screenshot I sent in the original post is straight from the screen you mentioned. I'm sending you a fresh diagnostics report. Thank you so much for your help!
Attachments
ASCOM.Diagnostics.1330.252420.txt.zip
(82.07 KiB) Downloaded 138 times

User avatar
Support2@ZWO
Posts: 668
Joined: Thu Feb 09, 2017 4:58 am

Re: ASCOM Problem

Post by Support2@ZWO » Fri Nov 03, 2017 3:15 am

Hi,
Please send a Email to our supporter info@zwoptical.com
Please attached this link address in the email。
We'll use TeamView to remotely control your computer and help you with a check.
Thanks
chad
ZWO Driver Engineer
Location:lon=120.6 lat=31.3
SuZhou China

zeknoss
Posts: 14
Joined: Sun Jul 10, 2016 10:40 am
Contact:

Re: ASCOM Problem

Post by zeknoss » Sun Nov 05, 2017 1:42 pm

chad wrote:Hi,
Please send a Email to our supporter info@zwoptical.com
Please attached this link address in the email。
We'll use TeamView to remotely control your computer and help you with a check.
Thanks
chad
Hi Chad,
Thank you. I sent an email to the address you gave me. Kind regards.

zeknoss
Posts: 14
Joined: Sun Jul 10, 2016 10:40 am
Contact:

Re: ASCOM Problem

Post by zeknoss » Thu Nov 09, 2017 11:19 pm

Hi everyone,
I finally found the solution and notified the ZWO crew about it.

The problem was about the faulty registry records on Windows. The DLL paths should be starting with "C:/Program Files..." but in my case it was like "file:///C:/Program Files..." or "file://C:/Program Files..." , so after a bulk delete of the "file:///" string from the registry entries, everything is now working fine.

In case someone else has this problem, this is the way to deal with it.

Cheers.

Post Reply